Tips and tricks

De algemene verzorging staat op het steeketiket bij de plant, maar op deze pagina vind je alle tips en tricks om de lekkerste vruchten aan je plant te krijgen.

(Zon)licht

Het is belangrijk om de plant op een lichte plaats in huis neer te zetten, zo krijg je mooie gekleurde vruchten. Zet de plant het liefst voor het raam in de zon. De vruchten hebben (zon)licht nodig om op kleur te komen. Als er een blaadje voor de vrucht hangt, kun je deze weghalen, maar neem niet te veel blad weg.

Bloemen?

Zie je kleine bloemen aan de tomatenplant? Hier komt een nieuw vruchtje. Het is belangrijk dat je iedere week een klein tikje tegen de bloem geeft, zo komt het stuifmeel los en hecht de vrucht beter. Je kunt het vergelijken met een bij die stuifmeel uit de bloem haalt.

Oogsten

Een vrucht is klaar om te eten als deze helemaal gekleurd is en deze makkelijk loslaat als je deze vast pakt. Laat een rijpe vrucht niet te lang hangen. Als deze rijp is blijft de plant energie geven aan de vrucht, terwijl dit eigenlijk niet meer nodig is. Deze energie kan de plant niet meer gebruiken om de andere vruchten te laten rijpen. Let op, je kunt alleen de gekleurde vruchten eten. Het blad, de plant en groene vruchten zijn niet eetbaar!

Water geven

Houd de plant elke dag goed in de gaten. Zie je dat de blaadjes een beetje slap gaan hangen? Dan kun je de plant een beetje water geven, maar niet te veel! Tip: Zet de plant in een schaaltje met water, zo kan de plant water opnemen wanneer dat nodig is en geef je nooit te weinig óf te veel water.